Stem CellsQelizat staminale te kordonit ombilikal

Stem Cells

Çfarë janë qelizat staminale (burimore)?


Qelizat staminale (qelizat burimore) janë qeliza të padiferencuara që mund të diferencohen në qelizat e specializuara dhe që mund të shumohen duke u ndarë në qeliza të tjera të specializuara. Ato gjenden në embri, në kordonin ombilikal te të sapolindurit dhe tek rriturit ne organet dhe indet e trupit, gjakut dhe sistemit imunitar.

Kjo aftësi mahnitëse i bën këto qeliza të afta për trajtime të ndryshme të sëmundjeve (leucemitë për shembull). Nqs transplantohen në trupin e një pacienti, qelizat staminale mund të rregullojnë ose të zëvendësojnë qelizat e dëmtuara ose të sëmura të pacientit, duke përmirësuar shëndetin dhe shpëtuar jetën e pacientit në shumë raste.

Kordoni ombilikal …


Gjatë shtatzanisë, kordoni i gjirit funksionon si rrugë lidhëse mes nënës dhe bebit, duke transportuar lëndë ushqyese dhe oksigjenin nga placenta drejt bebit përmes venës ombilikale. Bebi, nga ana e tij, dërgon në placentë përmes arterieve të shtresave të ngushta dhe gjakun e paoksigjenuar.

Kordoni ombilikal është një burim i pasur me dy lloje të stemave (qelizat burimore): qelizat staminale të gjakut dhe qelizat staminale e indit të kordonit ombilikal. Është provuar tashmë nga shumë studime dhe mijëra raste që qelizat e stemave të kordonit ombilikal mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit ose shpëtimin e jetës së femijes edhe shumë pas lindjes.

Të lehta për tu marrë, ruajtur dhe përdorur …


Qelizat staminale të kordonit të njeriut kanë një aftësi që i dallon ato nga staminale qelizat e palcës së kuqe të rritur: janë shumë fleksibile në përdorim. Kjo aftësi unike i bën ata të adoptohen më lehtë me trupin e pacientit gjatë transplantit të gomave. Si rezultat, trupi i pacientit nuk bën “flakje” (refuzimi) të këtyre qelizave, duke rritur kështu shanset për transplant të suksesshëm në kohë.

Avantazhi tjetër madhor i gomave është lehtësia me të cilën merren. Teknika e mbledhjes së këtyre qelizave është shumë e lehtë, e padhimbshme dhe e paprezmatueshme për pacientin dhe për bebin.