Shtatzania

Shtatzania

Të gjitha femrat shtatzana duan të dinë sa më shumë për zhvillimin dhe shëndetin e bebit të tyre. Përgjatë muajve të shtatzanisë janë të shumta pyetjet që lindin rreth ndjekjes dhe monitorizimit të shtatzanisë, ekografive, dietës, stilit të jetesës, aktivitetit fizik, sëmundjeve që mund të shoqërojnë shtatzaninë, mënyrës së lindjes dhe perudhës së lehonisë. Duke klikuar më poshtë në ikonat përkatëse do të gjeni informacionet e duhura në këtë drejtim.

Ndjekja e shtatzanisë

Analizat & Ekografitë

Monitorizimi i shtatzanisë është tërësia e konsultave & vizitave përgjatë shtatzanisë dhe përpara lindjes tek mjeku obstetër-gjinekolog me qëllim kontrollin e gjendjes shëndetësore të femrës shtatzanë, ecurinë e shtatzanisë dhe mirëqënien e fetusit.

Lindja

Në shumicën e rasteve lindja natyrale është plotësisht e mundur. Lindja me operacion cezarian rezervohet vetëm në raste të vecanta, kur lindja vaginale ose është e pamundur ose mbart rreziqe për bebin.

Ekografia e barrës

Ekoja Obstetrikale i referohet përdorimit të ultratingujve (valë tingujsh me frekuencë të lartë) për të vizualizuar dhe për rrjedhojë për të përcaktuar kushtet klinike të një gruaje shtatzanë dhe të embrionit ose fetusit të saj.

Anomalitë fetale

Depistimi dhe diagnoza prenatale e anomalive fetale përbën një problem me rëndësi për mjekësisë materno-fetale. Qëllimi është parandalimi i lindjes së një fetusi me potencial biologjik të reduktuar dhe që do të përbënte një barrë të rëndë për familjen & shoqërinë.

Barra me rrezik

Shtatzania me rrezik të lartë ndodh në ato raste kur situata apo probleme të ndryshme mjeksore e venë nënën dhe / ose bebin përballë një mundësie më të lartë se e zakonshmja për probleme shëndetësore ose lindje parakohe.

Infeksionet & Barra

Infeksionet gjatë shtatzanisë përbëjnë një shqetësim të madh për gruan shtatzanë, për efektin që ato mund të kenë në shëndetin e bebit.

Vaksina anti COVID-19 & Fertiliteti tek femrat

Për fat të keq, një nga legjendat që qarkullojnë on line është se kryerja e vaksinës anti COVID-19 mund të shkaktojë probleme me fertilitetitn tek femrat. Nuk është hera e parë që legjenda dhe konkluzione të pabazuara në shkencë të bëhen masive dhe trendi. Në këtë shkrim po mundohem të sqaroj këtë mjegull keqinformimi që […]

Testet e shtatzanisë

Testet urinare të shtatzanisë janë një mënyrë e shpejtë, e lehtë dhe e saktë për të përcaktuar në se jeni apo jo shtatzanë. Ato nuk kushtojnë shumë dhe mund të gjenden në çdo farmaci. Si funksionojnë testet urinare të shtatzanisë? Testet urinare të shtatzanisë funksionojnë duke hetuar për praninë e një hormoni të quajtur human [...]

Kur duhet të kryhet kontrolli për talasemi?

Talasemia përbën një grup defektesh të trashëgueshme gjenetikisht të cilat shkaktojnë anemi të lindur. Rekomandohet që të gjitha femrat në moshë riprodhuese të kryejnë analizën e elektroforezës së hemoglobinës përpara ose në fillim të shtatzanisë në mënyrë që të shmanget mundësia e lindjes së fëmijëve me talasemi madhore.   Në rast se analiza tregon se […]

COVID-19 mund të transmetohet tek fetusi!

Po! Tashmë është provuar shkencërisht mundësia e transmetimit vertikal të virusit SARS-Cov-2 nga nëna shtatzanë e infektuar me COVID-19 tek fetusi. Nqs deri tani të gjitha raportimet evidentonin faktin se nuk ka asnjë provë për transmetimin vertikal (pra nga nëna shtatzanë tek fetusi) të këtij virusi dhe të shfaqjes së sëmundjes COVID-19 tek fetusi apo […]

Nyjet e kordonit

Kordoni ombilikal quhet ndryshe edhe linja e jetës, pasi përmes atij fetusi merr furnizimin me gjak nga nëna. Në lindje ai arrin një gjatësi ≈ 50 cm dhe një trashësi 1-2 cm. në disa raste, kordoni mund të paraqesë një ose disa nyje gjatë gjatësisë së tij. Llogaritet që 1 në 80 lindje të jetë […]

Hepatiti C & Shtatzania

Çfarë është hepatiti C? Hepatiti C është një infeksion që prek mëlçinë dhe shkaktohet nga virusi i hepatitit C (HCV). Sa i shpeshtë është ky infeksion tek shtatzanat? Deri në 8% (ose 1 në 12) e shtatzanave në botë mendohet se janë të infektuara me hepatit C. Rreziku që ky virus të transmetohet tek bebi […]

COVID-19 & Shtatzania

Çfarë është COVID-19? COVID-19 është një sëmundje e re e cila fillimisht prek mushkëritë dhe frymëmarrjen. Ajo shkaktohet nga një lloj i ri koronavirusi i quajtur SARS-CoV-2. Simptomat përfshijnë temperaturë, ethe, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje. Por shpesh herë mund të shoqërohet edhe me simptoma të tjera si nauze, diarre apo humbje të shijes dhe […]

Alkooli & Shtazania

Femrat shtatzana duhet të kenë kujdes në zgjedhjen e ushqimit, pijeve apo në medikamentet që ato mund të konsumojnë. Konsumi i alkoolit gjatë shtatzanisë mund të jetë i dëmshëm për fetusin. Sa alkool mund të konsumohet gjatë shtatzanisë? Aspak! E thënë shkurt: sa kohë që një femër është shtatzanë ose është duke ushqyer bebin me […]

Të përzierat & të vjellat në shtatzani

Të përzierat (nausea) dhe të vjellat (vomiting) në shtatzani, të quajtura ndryshe edhe morning sicknes ose emesis gravidarum, janë një nga shqetësimet më të shpeshta që përjeton femra gjatë pjesës së parë të shtatzanisë . Mund të shfaqen në cdo momen, ditën ose natën, dhe në disa raste mund të përsistojnë gjatë gjithë ditës. Janë […]

A mund të lyhen flokët gjatë shtatzanisë?

Në përgjithësi mendohet se nuk paraqet rrezik ngjyrosja e flokëve nga femrat gjatë shtatzanisë. Megjithatë ende nuk ka ndonjë studim shkencor që të shprehet në mënyrë përfundimtare në këtë drejtim.   Por ka disa truke të cilat mund të minimizojnë në minimum cdo rrezik potencial: boja nuk duhet të bjerë në kontakt me lëkurën, dhe […]

error: Content is protected !!