Kontracepsioni

Kontracepsioni

Janë të shumta mënyrat e e parandalimit të një shtatzanie të padëshiruar. Marrja e informacionit të duhur lidhur me avantazhet dhe dizavantazhet e secilës është më se e nevojshme për të shnagur përdorimin pa kriter. Më poshtë mund të klikoni për më shumë informacion mbi metodat e ndryshme të kontracepsionit.

Pilulat

Kontraceptivët oralë

Efektet e hormoneve të pilulave kontraceptive janë: Frenojnë ovulacionin (nuk mund të ndodhë shtatzania nqs nuk ndodh ovulacioni) dhe e bëjnë mukusin cervikal më viskoz (duke bërë kështu të pamundur penetrimin e spermatozoideve në kavitetin uterin).

Prezervativi

Kondom

Prezervativi (ose kondom) është e vetmja mënyrë kontracepsioni që ofron mbrojtje edhe nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme.

Sterilea

DIU, Spirale

Dispozitivi intrauterin (DIU, Spirale, Sterile) zakonisht përdoret për kontracepsion. Ai parandalon implantimin e embrionit në endometër përmes mekanizmave mekanikë apo kimikë.

Vazektomia

Njĕ nga format mĕ tĕ rralla tĕ kontracepsionit ĕshtĕ edhe vasektomia tek meshkujt. Gjatĕ kĕsaj teknike, vas deferens (kanalet qĕ bĕjnĕ tĕ mundur transportin e spermĕs nga testikujt nĕ penis) kĕputet / lidhet.

error: Content is protected !!