Qelizat staminale te kordonit ombilikalStem Cells

Qelizat staminale te kordonit ombilikal

Çfarë janë qelizat staminale (burimore)?


Qelizat staminale (qelizat burimore) janë qeliza të padiferencuara që mund të shumohen ose të diferencohen në qeliza të specializuara.. Ato gjenden në embri, në kordonin ombilikal te të sapolindurit dhe tek rriturit ne organet dhe indet e trupit, gjakut dhe sistemit imunitar.

Kjo aftësi mahnitëse i bën këto qeliza të afta për trajtime të ndryshme të sëmundjeve (leucemitë për shembull). Nqs transplantohen në trupin e një pacienti, qelizat staminale mund të rregullojnë ose të zëvendësojnë qelizat e dëmtuara ose të sëmura të pacientit, duke përmirësuar shëndetin dhe shpëtuar jetën e pacientit në shumë raste.

Kordoni ombilikal …


Gjatë shtatzanisë, kordoni i gjirit funksionon si rrugë lidhëse mes nënës dhe bebit, duke transportuar lëndë ushqyese dhe oksigjenin nga placenta drejt bebit përmes venës ombilikale. Bebi, nga ana e tij, dërgon në placentë përmes arterieve të shtresave të ngushta dhe gjakun e paoksigjenuar.

Kordoni ombilikal është një burim i pasur me dy lloje të stemave (qelizat burimore): qelizat staminale të gjakut dhe qelizat staminale e indit të kordonit ombilikal. Është provuar tashmë nga shumë studime dhe mijëra raste që qelizat e stemave të kordonit ombilikal mund të ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit ose shpëtimin e jetës së femijes edhe shumë vite pas lindjes.

Të lehta për tu marrë, ruajtur dhe përdorur …


Qelizat staminale të kordonit të njeriut kanë një aftësi që i dallon ato nga staminale qelizat e palcës së kuqe të rritur: janë shumë fleksibile në përdorim. Kjo aftësi unike i bën ata të adoptohen më lehtë me trupin e pacientit gjatë transplantit të tyre. Si rezultat, trupi i pacientit nuk bën “flakje” (refuzimi) të këtyre qelizave, duke rritur kështu shanset për transplant të suksesshëm në kohë.

Avantazhi tjetër madhor i qelizave staminale është lehtësia me të cilën merren. Teknika e mbledhjes së këtyre qelizave është shumë e lehtë, e padhimbshme dhe e parrezikshme për pacienten dhe për bebin.

Përse duhen ruajtur?

error: Content is protected !!